martes, 17 de noviembre de 2009

CONFERÈNCIA SOBRE EL CEIP SAN WALABONSO

Abans de parlar de les idees o sensacions que em va aportar aquesta conferència parlaré un poc del què es va dir.

La persona que va venir a parlar-nos sobre aquesta escola era un professor d'alli del col·legi San Walabonso, situat en Niebla (Huelva).


Aquest col·legi està posant en marxa un projecte anomenat "PROYECTO BENICASSIM EDUCACIÓN SIN HILOS".

En aquest "cole" es treballa moltissim amb les TIC, i sempre estàn fent activitats per a utilitzar- les, fet que motiva moltissim als alumnes.
Aquest centre TIC està considerat com a tal des del 2003, el qual integra tecnologia però no amb qualsevol cosa per a treballar les competències digitals, és a dir, treballant sempre amb els xiquets utilitzant les bàsiques eines informàtiques de manera motivadora i com a ajuda per a millorar, rebent una educació diferent a la normal amb noves tecnologies i no amb paper i llapis.

Exemples d'aquestes activitats les trobem a la pàgina web d'aquesta escola, en la qual podem apreciar lectures de llibres fetes (mitjançant un simple micròfon) i escollides pels xiquets,les el·laboracions pròpies de contes,activitats realitzades per les/els mestres per a que els alumnes les facin en la mateixa plana web,... i així moltissimes coses.


http://www.juntadeandalucia.es/averroes/sanwalabonso/

Cada dia en aquest centre els xiquets treballen amb moltissimes ganes per a corregir-se ells mateixos els errors i tenir la possibilitat de què els seus contes o lectures siguin posades a internet i es puguen veure i/o escoltar. Una cosa tan senzilla com això els motiva moltissim i els anima a fer cada dia activitats noves amb ganes tant d'aprendre com també d' ensenyar als altres.

Podem crear continguts molt millors que els que ens trobem als llibres.

Es va parlar de què podriem fer per a canviar la gran majoria d'escoles i fer-les centres TIC.
Es va arribar a la conclusió de dues coses: REFLEXIONAR i AVALUAR.

¿Què és en el que fallen els centres?

- coneixement i conceptes
- aplicació ( metodologia )
- ferramentes noves
- habilitats informatives.
- falta d'adaptació.

Podriem fer una cadena la qual seria: FORMACIÓ -->ENTRENAMENT -->METODOLOGIA --> PRÀTICA --> ADAPTACIÓ!!

Integrar les TIC en la pràtica docent té molt a veure amb la pedagogia i menys amb la tecnologia.

L' educació ha d'estar centrada en l'alumnat. Ells són els protagonistes del seu aprenentatge, consumidors i productors dels continguts i nosaltres hem de donar sentit a aquest treball.
Des què naixen els xiquets tenen entre mans les tecnologies. La educació 2.0 no és una educació del futur per a ells.

La integració de les TIC son processos d' ensenyança-aprenentatge que es consoliden com un dret de l'alumnat.

HEM DE CANVIAR NOSALTRES!!! (els mestres)

Pel qua fa a les sensacions i idees que em va aportar la conferència m'agradaria dir que molts mestres ja docents en les aules s'haurien d'informar, preparar i aprendre més sobre les TIC i veure col·legis que ja les utlitzen (com és el cas del CEIP San Walabonso) i que després, comparen la diferència d'ensenyament i de grau de motivació dels alumnes per a aprendre en un col·legi i en l'altre.

Em pareix genial que a nosaltres (futurs mestres) ens estiguen preparant des de la universitat per a després dur a terme aquest tipus d'ensenyament.
Anar a conferències així encara t'obri més els ulls i et motiva més per a després quan haguèssim d' exercir com a mestres dur-ho tot a la pràctica i definitivament deixar de banda la educació del paper-llapis-llibre com a úniques eines de treball.

domingo, 8 de noviembre de 2009